Ліцеїсти 7 класу групи ПЛ-31 разом з класним керівником Гладковою Наталією Олексіївною  під час канікул здійснили екскурсію “Стародавній Київ. Верхнє місто”.

Пані Наталія (екскурсовод) розпочала знайомити з історією нашого міста безпосередньо на станції метро “Золоті ворота”,  віднедавна мозаїки якої мають статус «щойно виявлений об’єкт культурної спадщини», пам’ятка архітектури та містобудування, монументального мистецтва. Станція «Золоті ворота» привертає увагу своїм вишуканим та оригінальним оформленням, вражаючи своєю витонченою красою. І не дивно, що вона посіла 11 місце в рейтингу найкрасивіших станцій світу.

І ось ми біля Золотих воріт – колишнього парадного в’їзду до Києва. Могутня бойова вежа височить над церквою Благовіщення – шедевр давньоруської архітектури і фортифікації. Завдяки реставраторам ми можемо побачити, якими були Золоті Ворота в XI столітті. Площа біля Золотих Воріт – одна з найпопулярніших в місті. Її оточують оригінальної  архітектури будівлі, зокрема, своєрідний особняк з назвою «Притулок лицаря», «герой» чималої кількості міських переказів. Звідси починається Верхнє місто – колиска княжого Києва, його духовний центр. На найвищій точці Верхнього міста розташувався Софійський собор – головна святиня Русі, архітектурна перлина ХІ століття, славна своїми мозаїками і фресками. Собор внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Більше тисячі років береже Київ Богородиця Оранта – мозаїка в головному куполі собору. Збереження стародавніх мозаїк у храмі – дивовижна! Лише в Італії, в Равенні, є щось подібне за красою, але площа розписів там набагато менша. Перед собором височить пам’ятник Богдану Хмельницькому, історія будівництва якого вже стала міською легендою.  Це – одна з найстаріших пам’яток нашого міста.

Дякуємо за чудову екскурсію та чекаємо з нетерпінням на наступну! ФОТОГАЛЕРЕЯ