Багато батьків доволі часто задаються питаннями «Хто є найбільшим прикладом для дітей? Як зробити так, щоб дитина бачила гарний приклад дорослих?» З метою виявлення таки прикладу для їхньої дитини, батьки досліджуються середовище в якому вона буває та спілкується. Учнівський колектив, друзі, соціальні мережі, гуртки, аналізують дорослих, які їх оточують тощо. Але забувають найголовніше, подивитися на приклад, який вони самі подають дітям. Тому, що діти майже на 90% наслідують поведінку свої батьків. Їх поведінку в різних ситуаціях, реакції на різні вчинки, моделі спілкування з людьми. І батьки часто не помічають, що вони є «дзеркалом» для своєї дитини.

Діти помічають та копіюють майже все: як Ви радієте, дрібницям, як робите добрі справи, як скаржитеся на труднощі, як поводитися з друзями та знайомими, вдосконалюєте себе чи ні та багато іншого. Звісно є ще багато інших зовнішніх факторів, які впливають на розвиток Вашої дитини, але в цей момент важливо задуматися, якою я бачу свою дитину та такий приклад я маю їй подати.

 

Невелика притча для батьків «Як навчити дітей бути щасливими?»

Ось вона, найцінніша сімейна мудрість.

Одного разу йшов по дорозі старий мудрий чоловік, розглядав природу і милувався весняними яскравими фарбами. Тут він побачив чоловіка, який ніс на плечах неймовірно великий тягар. Було помітно, як у нього від такої тяжкості підкошуються ноги.

– Чому ти прирікаєш себе на такий тяжкий труд і страждання? – Запитав старець.

– Я страждаю для того, щоб мої онуки і діти були щасливими, – відповів бідолаха. – Мій прадід прирікав себе на тяжку працю заради діда, дід – заради батька, батько – заради мене, а я буду страждати заради щастя моїх дітей.

– А хтось у вашій родині був щасливим? – Поцікавився мудрий співрозмовник.

– Поки ще ні, але діти й онуки точно стануть щасливими! – Мрійливо промовив чоловік.

– На жаль, неписьменний не може навчити читати, а кріт ніколи не виховає орла! – Зітхнув старий мудрий чоловік. – Спершу потрібно навчитися самому бути щасливим, тільки тоді ти зможеш навчити щастю дітей. Це і буде твій найцінніший подарунок.

Від plkpi