27 травня у Національному музеї Тараса Шевченка учні відділень технічних та комп’ютерних наук, математики, екології та аграрних наук, хімії та біології Київської МАН  з великим успіхом представили власні науково-технічні розробки на відкритті міжнародного освітньо-виставкового проекту «Vis-à-vis: Україна-Франція: 800 років після Анни Київської» у рамках Міжнародного фестивалю мистецтв “Anne de Kiev Fest”, який традиційно відкривається в останню п’ятницю травня. Вже вчетверте, у переддень Дня Києва, Україна славить легендарну жінку, княжну, королеву Франції – Анну, доньку Ярослава Мудрого. Проект окреслює місце України у загальноєвропейському культурному просторі, а також культурні зв’язки України і Франції. Вони розпочалися у ХІ столітті, коли київська княжна Анна, одружившись з королем Франції Генріхом І, стала одним з найефективніших послів Київської Русі в середньовічній Європі, посівши важливе місце в історії взаємин франкомовного світу та Київської Русі-України.

А у ХІХ столітті Тарас Шевченко своєю діяльністю сприяв становленню самоусвідомлення українців як нації та встановленню контактів із іншими європейськими країнами, зокрема, із Францією – культурних, освітніх, ідейних.

Кожен із юних дослідників отримав подяку за активну науково-дослідницьку діяльність у системі МАН України від представника департаменту наукової політики ЮНЕСКО Жана-Поля Нгоме Абьяги, який відкривав виставку, та гранти на дослідження у розмірі 500 грн. Серед них наші ліцеїсти Владислав Нескородов, Анатолій Санжаровський, Михайло Комашня, Данило Коваленко, Ігор Жуковський, Михайло Корешков.

У церемонії відкриття виставки взяли участь Станіслав Довгий – президент МАН України, Марія Дуброва – куратор дитячих проектів Національного Музею Тараса Шевченка, Іван Рябчій – виконавчий директор Третього міжнародного фестивалю мистецтв Anne de Kiev fest, Фемій Мустафаєв – відомий український співак, народний артист України, професор Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв.

Наші учні стали першими гостями освітньо-пізнавальної міжнародної виставки та дитячого інтерактивного майданчика, де відображено процес навчання і можливість засоціювати себе із дитиною в Україні та у Франції у ХІХ столітті.

Подібні презентації власних науково-технічних розробок на міжнародних виставках, можливість поспілкуватися іноземними мовами – є гарною школою для юних науковців.

 Міжнародний фестиваль мистецтв “Anne de Kiev Fest” було започатковано у 2014 році.
Головний куратор фестивалю – Федір Баландін. Виконавчий директор – Іван Рябчій. Зусиллями громади та французького підприємця Бертрана Коста в листопаді 2016 року на Львівській площі було встановлено пам’ятник Анні Ярославні (скульптор Костянтин Скритуцький, автор концепції Ф.Баландін). Також за ініціативи оргкомітету фестивалю, у співпраці з Французьким інститутом в Україні та видавництвом “Лаурус” було видано українською мовою книгу видатного французького історика Філіппа Делорма “Анна Київська – дружина Генріха І”. Цього року книгу було визнано найкращим українським перекладом з французької, а перекладача І.Рябчія відзначено престижною премією програми “Сковорода” Посольства Франції в Україні.

ФОТОГАЛЕРЕЯ

(За матеріалами з сайтів http://kyiv.man.gov.ua та http://annafest.org)