Для батьків дуже важливо мати можливість відкрито й ефективно спілкуватися зі своїми дітьми. Відкрита, ефективна комунікація йде на користь не тільки дітям, а й кожному члену сім’ї. А значить, відносини між батьками та їхніми дітьми значно покращуються. Загалом, якщо комунікація між батьками й дітьми позитивна, то й стосунки доброзичливі. Не варто забувати, що діти вчаться спілкуватися, спостерігаючи за своїми батьками. Якщо батьки спілкуються відкрито й ефективно, є велика ймовірність того, що і їхні діти будуть чинити так само. Пам’ятайте: хороші комунікативні навички здатні принести користь на все життя.

Способи позитивного та ефективного спілкування з дітьми:

Починайте ефективно спілкуватися з дітьми, коли вони ще маленькі.  Батькам важливо добре підготуватися до створення сприятливих умов для відкритої, ефективної комунікації. Це можна забезпечити, стаючи відкритими для спілкування зі своїми дітьми, особливо коли в них виникають запитання чи вони просто хочуть поговорити. Не забувайте й про невербальне спілкування, яке допоможе вам краще висловити свої почуття та емоції. Але у будь якій ситуації важливо постійно контролювати себе, щоб ваші діти не отримали зайвого негативу, чи зайвих емоцій.

Спілкуйтесь на рівні вашої дитини. Коли батьки спілкуються зі своїми дітьми, їм важливо спуститись до їх дитячого рівня як словесно, так і фізично. Вербально батькам треба використовувати відповідну віковим особливостям мову, яку їхні діти зможуть зрозуміти без зусиль. Варто спробувати використовувати різні формулювання, щоб дізнатися, що саме їхні діти здатні зрозуміти, уникаючи при цьому тих форм спілкування, які свідомо залишаться незрозумілими. Фізично батьки не повинні, наприклад, підніматись над своїми дітьми під час розмови. Замість цього їм слід опуститися донизу, щоб стати приблизно того ж «росту», що і їхні діти. Це забезпечить удалий зоровий контакт з дитиною, коли діти дивляться прямо в обличчя батькам (бачать їх погляд), вони будуть менше боятись його слів.

Навчіться слухати по-справжньому. Уважно слухати – це навичка, якої необхідно вчитись і практикувати її використання. Вона є невід’ємною частиною ефективного спілкування. Коли батьки слухають своїх дітей, вони висловлюють свій інтерес до них і захопленість їх висловлюваннями. Кілька важливих порад, щоб стати хорошим слухачем: установіть і підтримуйте зоровий контакт, усуньте всі відволікаючі фактори, слухайте, не перебивайте, нехай ваші діти знають, що їх почули, дайте зворотній зв’язок.

 

Нехай ваші розмови будуть не стомлюючими. Чим дитина молодша, тим важче для неї витримувати довгі промови. Тобто завдання батьків полягає в тому, щоб передавати за один раз невелику порцію інформації. Батьки також повинні надати своїм дітям право вирішувати, коли варто зупинитися. При цьому дорослим учасникам діалогу важливо звертати увагу на ті підказки, які допоможуть зрозуміти, що дітям вже достатньо отриманої інформації. Деякі підказки – непосидючість, відсутність зорового контакту, відволікання та ін. Батьки повинні знати не лише те, коли спілкуватися зі своїми дітьми, а й коли їм треба припинити розмову.

 

Формулюйте правильні запитання. Деякі запитання сприяють тривалій і плідній бесіді, у той час як інші можуть зупинити спілкування, відбивши будь-яке бажання продовжувати розмову. Батькам важливо намагатися при спілкуванні зі своїми дітьми ставити відкриті запитання. Саме вони часто вимагають ґрунтовної відповіді, яка буде продовженням бесіди. Відкриті запитання «що?», «куди?», «хто?» або «як?» корисні для того, щоб допомогти дітям краще розкритись. Батькам варто уникати запитань, які потребують формальної відповіді «так» чи «ні» (тобто закритих запитань).
При спілкуванні з дітьми висловлюйте власні почуття та ідеї. Для ефективного спілкування необхідний «двосторонній рух». Не тільки батьки повинні бути доступними та уважно слухати дітей, а й у дітей повинна бути така ж можливість, а тому, батьки завжди повинні бути готовими поділитися своїми думками й почуттями. Саме у процесі двостороннього діалогу вони можуть багато чого навчити своїх дітей, наприклад, родинних цінностей і моралі. Однак і тут батькам необхідно бути обережними, щоб не проявити засудження або зарозумілість. Цілком логічно, що чим більше батьки відкриваються своїм дітям, тим більше їх діти будуть відкриті для них.

Плануйте та систематично проводьте сімейні зустрічі або виділяйте час для спілкування. Є один дуже корисний інструмент спілкування для сімей з дорослими дітьми – це заздалегідь запланований час для нього. При цьому можна використовувати різні варіанти: сімейна рада, сімейні зустрічі, сімейні прогулянки, пікніки тощо. Важливо, щоб сім’я виділяла для цього час систематично, тоді спілкування буде плідним і повноцінним.
Зізнайтесь, якщо ви чогось не знаєте. Коли діти ставлять запитання, на які їхні батьки не можуть дати відповідь, варто визнати, що дане запитання потребує вивчення. Батьки можуть використовувати такі випадки, як отримання спільного (з дитиною) досвіду навчання. Наприклад, батьки можуть навчити своїх дітей того, як отримати інформацію, взявши їх у бібліотеку, відкривши для них енциклопедію або сторінку в Інтернеті. Для батьків набагато краще буде показати своїм дітям, що вони люди і тому не можуть знати абсолютно все, ніж давати неточні відповіді.