????????????????????????????????????

Останні дні весняних канікул ліцеїсти ПЛ провели у вирі захоплюючої екскурсії до Запоріжжя. Запоріжжя не є містом із дуже вже тривалою історією. Теперішній обласний центр виріс із заснованої в 1770 р. росіянами Олександрівської фортеці. До 1921 року місто мало назву Олександрівськ. Індустріальне значення воно набуло в часи СРСР. Збудований в 1920-1930-х роках ДніпроГЕС, нині є хрестоматійною візитівкою Запоріжжя. Всю велич цієї мега-греблі можна відчути, лише перебуваючи на ній. Коли з одного боку Дніпро, здається, ось-ось торкнеться твоїх ніг, а в кількох метрах з іншого – прірва. Висота – десь як із даху стандартного 16-поверхового будинку.

Інша справа – автомобільний музей “Фаєтон”, що знаходиться в промисловому районі серед ремонтних ангарів. Площа чималенька, однак три діючі великі зали вже практично забиті технікою. “Фаєтон” володіє найбільшою у країні колекцією ретро-автомобілей. Музеєм його не дуже-то й назвеш, бо вся представлена техніка  на ходу. Це радше приватний гараж, який відкрили для відвідин усіма охочими або клуб  (як його називають ентузіасти своєї справи).

Але найбільшого захоплення викликало одне із семи чудес України – острів Хортиця. Мабуть, однією з найвідоміших пам’яток Хортиці є відтворена вже у наш час на північно-східному узбережжі острова Запорозька Січ. Ліцеїсти отримали змогу  насолодитися атмосферою свободи і козацьких розваг.  На Хортиці розташовано декілька цікавих туристичних об’єктів. Особливу археологічну цінність мають кургани, кам’яні фігури, культові споруди, що датуються бронзовим століттям. Це свідчить про те, що людина жила тут із давніх часів. Тепер ми зі сміливістю можемо сказати, що Запоріжжю є чим здивувати своїх гостей ФОТОГАЛЕРЕЯ