Промисловість, енергетика, металургія, безпека, – цим напрямкам було найбільше уваги під час Фестивалю інноваційних проектів «Sikorsky Challenge – 2018». Один з ключових заходів, що по-справжньому опікується технологічним розвитком держави, підбиває підсумки і відзначає кращих. Переможців змагання у номінації Фонду «Україна» нагородив Президент України (1994 – 2005 рр.), головаНаглядової ради КПІ ім. Ігоря Сікорського – Леонід Кучма.

Фестиваль «Sikorsky Challenge» є щорічною подією, яка визначає найцікавіші та найактуальніші проекти і допомагає командам найсильніших просувати їхні інноваційні продукти на національний та міжнародний ринки. Школярі, студенти, науковці, бізнесмени, керівники підприємств  можуть взяти участь у дослідницьких програмах задля подальшої комерціалізації цих проектів.

Організатором фестивалю є КПІ імені Ігоря Сільського,  а Президентський Фонд «Україна» – співзасновник змагання і один з його спонсорів.  Цього року Фонд відзначив десятьох молодих дослідників – кожен з них отримав грошову премію.

Серед цих десятьох стипендіатів п’ятеро наших ліцеїстів. Перевагу надавали авторам робіт, які мають соціальне спрямування і суспільне значення.

Марія Трухан – авторка проекту «Термостійка фарба»

Термостійкі фарби забезпечують надійний захист металевих поверхонь від постійного високотемпературного впливу, що сприяє подовженню періоду безпечного використання виробів і конструкцій. Головною проблемою термостійких фарб є їхня дорожнеча та недостатня стійкість до температур, яким будуть піддаватися матеріали. Головна мета проекту – здешевлення та збільшення ефективності дії фарби

Єлизавета   Столярчук –розробниця проекту «Переробка пластикових відходів за допомогою сонячної  енергії».

Проект спрямований на переробку пластика та інших відходів методом низькотемпературного піроліза за допомогою використання сонячної енергії. Піролізна камера розміщена всередині сонячного концентратора температура, якого досягає 500-600ºС. Таким чином використовується лише енергія сонця без допоміжних витрат енергій палива, що призводить до суттєвої економії та зменшує екологічну шкідливість

Сергій Лисін – винахідник проекту «Автономний робіт-помічник».

Створено повністю автономного робота з голосовим керуванням, який здатен орієнтуватись у приміщенні, для автоматизації дрібних доручень.

Єлизавета Лазарова –  авторка проекту «Вдосконалення конструкції сонячної батареї для підвищення її ККД».

Для більшої потужності сонячної батареї за рахунок її постійного переміщення під максимально вигідним кутом до сонячних променів та збільшеного освітлення поверхні фотоелемента була розроблена модель, що включає в себе трекер та відбиваючі дзеркальні поверхні. Установка здатна повертати батарею до сонця та концентрувати максимальну кількість сонячного світла на поверхні фотопанелі. Це підвищує ефективність сонячних батарей і сприяє поширенню альтернативних джерел енергії для збереження навколишнього середовища. Tаку установку можна використовувати для сонячних батарей будь-яких розмірів і типів, як для приватного використання, так і для сонячних електростанцій промислового масштабу.

Данило Коваленко –винахідник утилізації шин кріоакустичним методом.

В рамках проекту вдосконалено та перевірено економічний ефект методу переробки шин з допомогою ультразвукових випромінювачів, рідкого азоту та змінного магнітного поля. Експериментальними та теоретичними дослідженнями підтверджено зменшення шкідливих викидів та собівартості переробки відпрацьованих шин шляхом збільшення температури під час утилізації. Шини охолоджуються до стану крихкості (-60°С), а потім подрібнюються ультразвуком. У результаті отримуємо гумову крихту та металокорд, які можна постачати виробникам асфальту, спортінвентарю, гумового покриття та для нафтопереробних підприємств. Технологія запатентована та перевірена на малих потужностях.

 

Відзначення переможців відбулося в рамках засідання Наглядової ради КПІ ім. Ігоря Сікорського. Після церемонії нагородження Михайло Згуровський виступив перед членами Наглядової ради та учасниками засідання з доповіддю «КПІ ім. Ігоря Сікорського як модель майбутньої високоінтелектуальної економіки України». Основний акцент у ній було зроблено на науково-інноваційній діяльності університету, структурі Інноваційного середовища «Sikorsky Challenge», роботі Стартап-школи КПІ та створення на її базі цілої мережі Стартап-шкіл у регіональних вишах, про діяльність, партнерів і напрями роботи Наукового парку «Київська політехніка», а також про успішні інноваційні проекти, реалізовані в цьому середовищі останніми роками. ФОТОГАЛЕРЕЯ

За матеріалами сайтівhttp://www.kuchma.org.ua/ таhttps://kpi.ua/2018-12-12