Відновлювальна енергетика та енергоефективність в ПроХаус
Неподалік однієї з центральних магістралей Києва – проспекту Перемоги – знаходиться унікальна, на наш погляд, двоповерхова будівля. Головною її особливістю є те, що вже понад 5 років для її утримання та функціонування не було спожито жодного кубічного метру природного газу. Замість газу джерелами тепла виступають сонце і земля – поновлювані джерела енергії. А розташований в ній тренінговий центр ProCredit Bank Ukraine, в якому не лише відбувається стажування працівників, а і розміщено номери готелю.
Як працюють технології відновлювальної енергетики на практиці, які результати отримані від застосування новітніх технологій, скільки енергії заощадив банк, який економічний результат від інвестиції в поновлювані джерела енергії розповіла нашим ліцеїстам Божена Белоусова.
Ліцеїсти побачили сонячні колектори і геотермальний насос у дії, пройшлися кімнатами будинку, подивились номери готелю, побачили заварену газову трубу та місця свердловин для води. Згодом порівняли енергоспоживання будинку до і після інвестицій у його енергоефективність.
Питаннями ресурсозбереження в нашому ліцеї цікавляться давно. Ми успішно брали участь у проекті «Енергоефективні школи». Ліцеїсти розробляли поради для економії електроенергії та теплозбереження. Ініціатором низки енергоефективних проектів виступав директор ліцею, тому на цю лекцію та екскурсію в ПроХаус він прийшов разом зі своїми ліцеїстами.
Коло питань, яке охопили координатори екологічних проектів в ProCredit Bank Ukraine, настільке широке, що не дивним є поєднання на цьому заході представників трьох відділень Київська Мала академія наук учнівської молоді: економіки, екології та технічних наук. Саме на дітей, які цікавляться науково-дослідницькою роботою, і був спрямований цей захід. І якщо роботи Володимира Карана, Єлизавети Столярчук та Євгенії Олещенко вже мають визнання на численних конкурсах, конференціях, то робота Ганни Микитенко в цьому році буде вперше представлена на олімпіаді з екології.
Наші ліцеїсти 9 класу ставили цікаві питання, чудово орієнтувались в законах термодинаміки, знали, що таке рекуперація та багато іншого. Дякуємо викладачу фізики Олексію Васильовичу Матвійчуку, завідувачу кафедри фізики Оксані Анатоліївні Співак та викладачу технологій Олегу Володимировичу Козленку за такий інтерес дітей до фізики як науки та її практичного застосування. А класному керівнику Вікторії Миколаївні Гордійчук за популяризацію таких екскурсій.

Від plkpi