Щороку у третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято працівників науки.

Наші ліцеїсти відсвяткували його цього року участю у семінарі «Основи інтелектуальної власності та патентознавства для молодих авторів і винахідників», презентацією своїх наукових досягнень в Інституті електрозварювання імені Є.О. Патона НАН України та відвідуванням Інституту теоретичної фізики імені М.М. Боголюбова.

Семінар 15 травня підготував Мікульонок Ігор Олегович, професор кафедри хімічного, полімерного та силікатного машинобудування КПІ ім. Ігоря Сікорського. Ліцеїсти дізнались, що таке інтелектуальна власність як право на результат творчої діяльності, про систему права інтелектуальної власності, зокрема авторське право і суміжні права та промислову власність. Окремо зупинились на питанні правової охорони винаходів і корисних моделей, патентної інформації і документації, а особливий інтерес саме зараз, коли наші ліцеїсти все активніше беруть участь в міжнародних конкурсах і олімпіадах, викликало міжнародне співробітництво у сфері інтелектуальної власності. «Далеко не останнє місце у становленні й розвитку високорозвиненого цивілізованого суспільства належить інженерам. Недарма слово “інженер” походить від латинського «інжéніум», що означає «здатність, винахідливість». Саме інженерам, цим «здатним і винахідливим», має дякувати людство за всі ті механізми, машини, споруди й речовини, які використовуються багатьма поколіннями», – наголосив Ігор Олегович.

Сучасний фахівець повинен не тільки вміти спроектувати той чи інший об’єкт, але й професійно обґрунтувати вибір конструкції, дій з матеріальними об’єктами та порядок їхнього виконання в часі, інгредієнтів речовин та їхнього кількісного складу. Таким чином, стає очевидною необхідність викладання майбутнім інженерам основ знань, пов’язаних із захистом інтелектуальної і передусім промислової власності. Конституція України наголошує, що «кожен має право володіти, користуватися й розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності».

Тому одним з найважливіших завдань, які постають перед науковцями, конструкторами і технологами, є реалізувати це право. Найбільший інтерес ці питання викликали у наших дослідників, які беруть активну участь в численних конкурсах та конференціях. Це Юлія Шевченко, Єлизавета Столярчук, Іван Сіроштан, Олександр Данилевич, Кирило Зарицький, Антон Казновський, Денис Твердохлєбов, Станіслав Скоробогатов, Артем Денисюк та інші. Саме наукові керівники їхніх робіт ініціювали проведення таких занять. Наприкінці семінару діти висловили побажання продовжити такі зустрічі і наступного навчального року, адже одним заняттям неможливо охопити всі питання.

На виставці 16 травня наші ліцеїсти, які увійшли до складу делегації Київської МАН, представляли свої проекти відомим вченим та фахівцям, науковим співробітникам інститутів НАН України з різних регіонів, представникам преси та іноземним гостям. Почесними гостями заходу були Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні пані Ізабель Дюмон та лауреат Нобелівської премії з фізики Серж Арош. МАНівці одержали унікальну нагоду прослухати його лекцію «Роздуми про симбіоз досліджень блакиті неба з технологіями: приклад квантової фізики» англійською мовою. Кульмінацією заходу стало знайомство Сержа Ароша з стендовими презентаціями юних науковців.

Учні також прослухали лекцію директора Інституту органічної хімії НАН України, академіка НАН України В.І. Кальченка «Супрамолекулярна хімія – здобутки для охорони здоров’я та екології».

Дипломами учасників ХІІ Всеукраїнського фестивалю науки та сувенірами відзначені:

Самусенко Єлизавета – проект «Електронні контурні карти»; Данилевич Олександр – проект «Метод вимірювання сили натягу сталевого тросу за допомогою лазерного променя»; Комашня Михайло – проект «Підвищення захисної функції сучасного бронежилета»; Коваленко Данило – проект «Утилізація відпрацьованих шин кріоакустичним методом»; Моніна Наталія – проект «Отримання електроенергії на рейках залізничної колії фотоелектричним та індукційним методами» та Анцибор Вячеслав – проект «Використання альтернативного джерела живлення та нової системи його охолодження для напівпричепа рефрижератора».

А завдяки представникам ЗМІ вийшли репортажі, телеінтерв’ю з учасниками та публікації в газетах та журналах про їхні винаходи.

17 травня нашим ліцеїстам вперше випала нагода відвідати Інститут теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України, який знаходиться неподалік парку «Феофанія». Хочемо висловити подяку вченому секретарю, кандидату фізико-математичних наук Сергію Миколайовичу Перепелиці, який особисто запросив нас на заходи в рамках Фестивалю. З його презентації наші ліцеїсти дізнались коротку історію створення та діяльності Інституту, а особливо їх зацікавили наукові школи. Детальніше про них розповів Володимир Іванович Засенко, заступник директора з наукової роботи, доктор фізико-математичних наук.

Свої виступи представили кандидат фізико-математичних наук Костянтин Єршов на тему: “Наномагнетизм: вихори, скірміони, доменні стінки” та аспірант Антон Рудаковський з темою: “Космологія: темна сторона Всесвіту”.

Після невеличкої перерви з чаєм та солодощами Інститут презентував відвідування парку «Феофанія» з науковим співробітником, кандидатом біологічних наук – Людмилою Петрівною Лисогор. Людмила Лисогор – автор численних наукових публікацій, зокрема «Фітоценотична характеристика рослинних угруповань перелогів (Апостолівський геоботанічний район)», «Перелогові землі як перспективні відновлювальні елементи екомережі Правобережного степового Придніпров’я» та інші. І зараз вона готує результати своїх досліджень до публікації у журналах, які індексуються у наукометричній базі Scopus, тож знайомство з провідними науковцями продовжувалось. Завдяки екскурсії науковця такого рівня, парк сприймався по-новому. Стільки дивовижних історій рослин ми почули!

Переконувати наших ліцеїстів, що наука – це цікаво, звичайно, не потрібно. Вони це нам доводять мало не щодня. Тому дуже дякуємо всім, хто вбачає розвиток суспільства в розвитку науки і не шкодує свого часу, щоб передавати досвід та відкривати нові горизонти молоді. ФОТОГАЛЕРЕЯ