Ось і підходить до кінця наш цікавий і насичений рік. В травні заняття з психологом в початковій школі проходили за темою «Фрактальне малювання і мандалотерапія». Фрактальне малювання (від лат. fractus — дроблений, розбитий, ділений) – один із методів арт-терапії. У широкому розумінні фрактал означає фігуру, дроблені частини якої є подібними до неї самої. В роботі з молодшими школярами, використовуються саме фрактальні розмальовки: сюди можна віднести розмальовки по цифрам та буквам, так звані «розмальовки-антистрес», які складаються з безлічі дрібних елементів (фракталів). Робота зі складною геометрією малюнка розвиває образне мислення. Це тільки для нас, дорослих, просто побачити за нагромадженням лінії і точок дракона або рибку. Дитина ж тільки вчиться. На заняттях діти працювали в двох варіантах:
1.Індівідуальний робота:
дитині пропонуються кольорові олівці і малюнок з проханням розфарбувати картинку так, як він хоче.
2. Робота в парах: один малюнок пропонується двом дітям з проханням розфарбувати так, щоб вийшла загальна картинка. В цьому випадку додатково проходив розвиток комунікативних навичок між дітьми.
В роботі з фракталами гармонізується загальний психічний стан дитини, зростає зосередженість і концентрація уваги, відбувається активізація творчих можливостей, розвиток уяви, підвищується активність кори півкуль головного мозку.
Наступні заняття з психологом були присвячені створенню мандал. Слово «мандала» в перекладі означає «коло», «диск». Мандалотерапія – один з напрямків арт-терапії, природний і радісний спосіб поліпшення емоційного стану, зняття напруги, вираження почуттів, який сприяє розвитку творчості, та самовираженню дітей. Ми розфарбовували готові мандали та створювали свої власні: мандали мрій, бажань, своїх успіхів, мандалу дружби тощо. Тем було безліч!
Попереду літо, і якщо раптом теплий сонячний день зміниться на дощик або холодну погоду, то методики фрактальних розмальовок і створення мандал стануть корисним і цікавим дозвіллям для дітей і дорослих. Ввімкувши улюблену музику, оззброївшись різноманітними засобами для малювання, ви разом з дитиною можете поринути в світ фантазії і творчості. Не менш цікаво і корисно створювати мандали, зібравшись усією родиною. Цей процес зблизить і зміцнить сім’ю, створить довірливу сімейну атмосферу, допоможе краще зрозуміти свою дитину та інших членів сім’ї, послужить початком чудової сімейної традиції. Тож бажаю успіхів і гарного відпочинку! ФОТОГАЛЕРЕЯ
Психолог Пертіа Ірина.