Домашнє завдання – це те, що забирає вільний час учнів, примушує вчитися вдома, створює нові труднощі тощо. Інколи так говорять деякі учні. Але, насправді, домашнє завдання передбачає дещо іншу мету: самостійне засвоєння вивченого матеріалу, закріплення нової теми, творча робота, розвиток
власних умінь, здібностей та багато іншого.

Для того, щоб виконання домашнього завдання вас не обтяжувало, а приносило користь і хороший результат, ось вам декілька порад:

– Для всебічного осмислення і міцного засвоєння програмного матеріалу варто вдумливо учити уроки не в один “присід”, а звертатися до їхнього вивчення кілька разів протягом деякого часу. Тільки за цієї умови в пам’яті залишається “глибокий слід”, а знання зберігаються на довгий час.

– Домашні завдання необхідно виконувати у день їхнього одержання. Річ у тім, що засвоєний на уроці матеріал забувається в перші 10-12 годин після його сприйняття. Це доведено психологічними дослідженнями.

– Беручись за виконання домашніх завдань, обов’язково потрібно створити психологічний настрій, налаштуватися на уважне виконання і міцне засвоєння досліджуваного матеріалу. Потрібно детально продумати ту мету, яку необхідно досягти при виконанні домашнього завдання.

– Якщо домашнє завдання містить у собі засвоєння матеріалу за підручником і виконання різних вправ, то його підготовку потрібно починати з роботи над підручником. Порядок роботи з підручником наступний: спочатку потрібно спробувати пригадати те, що залишилося в пам’яті від уроку, потім варто вдумливо прочитати параграф підручника, виділяючи в ньому найважливіші моменти, правила, висновки, прагнучи до їх глибокого осмислення і засвоєння.

– Беручись за виконання практичних завдань, варто уважно переглянути ті вправи, що виконувалися  на уроці  і пригадати  хід їх виконання. Це допоможе встановити зв’язок домашньої роботи з практичними вправами, що виконувалися в класі та сприятиме самостійному виконанню письмових завдань.

– Під час перерв між виконанням домашніх завдань не можна піддавати себе сильним зовнішнім впливам, зокрема, дивитися телепередачі, вступати в дискусії і т.д. У цей час найкраще робити спокійну прогулянку на свіжому повітрі, виконувати легку фізичну роботу.

– Рекомендують  домашні завдання виконувати щодня в той самий час і на постійному місці. Це правило при всій його простоті має істотне значення для успіху домашньої роботи. Воно сприяє швидкому зосередженню уваги на виконанні навчальних завдань, привчає до дисципліни й упорядкованості.