Smiling mother and daughter

Здається нещодавно пролунав дзвоник до першого класу, до другого, третього, четвертого… А далі – восьмий, дев’ятий… І ось настала пора підліткового віку і Ви досі не звиклися з думкою, що Ваша дитина вже настільки доросла.
Для батьків підлітковий вік є найскладнішим, оскільки дитина починає вважати себе дорослою і вимагає визнати її право жити дорослим і самостійним життям і хоче все вирішувати сама, а будь-яке втручання батьків викликає бурхливу емоційну реакцію з боку підлітка. І батьки не завжди можуть визначитися, яку саме тактику спілкування обрати і як будувати стосунки з підлітком.
1. Вам треба прийняти той факт, що Ваша дитина подорослішала. Звісно, для кожних батьків дитина в будь-якому віці залишається дитиною. Так, підліток дійсно ще дитина, але вважає себе вже дорослим і хоче, щоб оточуючі це визнавали і сприймали його як дорослого. Дайте можливість підлітку показати свою дорослу позицію і можливість в певних ситуаціях самостійно приймати рішення, і в той час пояснюйте, що і відповідальність за прийняте рішення він має брати на себе, якщо він вважає себе дорослим.
2. Баланс у контролі. Контролювати підлітка, звісно, потрібно, але не треба робити акцент і наголошувати постійно на тому, що ви маєте право його контролювати. Домовтесь з підлітком, що, наприклад, якщо його плани протягом дня змінилися, то він має сам Вас повідомити про те, де він перебуватиме і до котрої години. По-перше, це дасть підлітку можливість відчути себе більш самостійним, а по-друге, Ви будете менше хвилюватися, оскільки знатимете, де саме і до якого часу перебуває Ваша дитина.
3. Довіра і спілкування. Намагайтеся частіше спілкуватися з підлітком. Лише через спілкування і взаєморозуміння можна побудувати стосунки на довірі. Цікавтеся тим, що хвилює Вашу дитину, що саме зараз є важливим для неї, як вона сприймає оточуючий світ, які має інтереси, з ким спілкується. Але робіть це не з позиції контролю, а виявляйте щирий інтерес до життя дитини.
Скільки часу в день Ви можете виділити на спілкування з дитиною? На сьогоднішній день, враховуючи сучасний темп життя і графік роботи багатьох батьків, дійсно, часу в будні дні залишається дуже мало, а і ще в цей час зазвичай треба ще встигнути зробити багато справ. Але намагайтеся виділити хоча б 15-30 хвилин для спілкування з підлітком. Поцікавтеся, як пройшов його день, що його турбує, а також розкажіть про свої справи. І підліток буде розуміти, що ви не тільки цікавитесь його життям для того, щоб контролювати, а й бачите в ньому співрозмовника і визнаєте його дорослу позицію, розповідаючи про свої справи на роботі або про те, що Вас турбує. Саме при такому спілкуванні буде розуміння, що батьки не тільки дивляться на підлітка з позиції дорослого, але й вбачають в ньому близьку людину і цікавого співрозмовника, який може зрозуміти, вислухати, підтримати, і навіть іноді дати пораду з позиції свого віку, що інколи дає можливість і Вам подивитися на ситуацію з іншої точки зору.
Але при відсутності або дифіциті спілкування підліток намагається його компенсувати спілкуванням у соцмережах, інтернеті, а потім настільки може до цього звикнути, що навіть коли у батьків з’являється вільний час у їх тісному графіку, то дивуються, чому підліток обирає соцмережі і не виявляє великого бажання спілкуватись. Підліток просто звикає до того, що у батьків не вистачає часу на спілкування з ним, а потреба в спілкуванні залишається актуальною і за допомогою соцмереж дитина задовольняє цю потребу. І саме тому намагайтеся виділити хоча б 15-30 хвилин в день на спілкування з Вашою дитиною, бо для неї це дійсно дуже важлива потреба.
4. Емоційний світ підлітка. Емоції в житті підлітка займають важливе місце і не завжди він може з ними розібратися, зрозуміти, які саме емоції переживає і самостійно навчитися їх контролювати. Поговоріть і навчіть його давати визначення тій емоції, яку він відчуває в тій чи іншій ситуації. А навчившись давати визначення емоції він буде розуміти, що відчуває і чому, і як себе поводити в тій чи іншій ситуації. Підлітку дійсно буває дуже важко стримувати емоції і буде добре, якщо справлятися з власними емоціями його навчите саме Ви. І якщо підліток навчиться правильно розпізнавати, аналізувати і контролювати власні емоції, то це вміння йому буде допомагати протягом усього життя.
5. Впевненість у собі і власних силах. Підтримуйте у підлітка впевненість у собі, оскільки це є надзвичайно важливим в цьому віці. В період активного росту і швидких змін у зовнішності, йому треба звикнути і прийняти ці зміни у собі. І, на жаль, не завжди підлітки сприймають ці зміни позитивно, оскільки до своєї зовнішності вони ставляться дуже критично і починають шукати певні еталони, яким має відповідати їх зовнішність. А ще підлітку потрібен час для того, щоб прийняти і зрозуміти свою індивідуальність. І якщо Ви підтримуєте і допомагаєте підлітку прийняти себе і з розумінням ставитися до тих змін, що з ним відбуваються, то тоді підліток буде впевненим у собі і відчуватиме Вашу підтримку. Іноді буває, коли підліткам додає впевненості у собі сучасний одяг або зміна кольору волосся. Поставтеся з розумінням до його бажання і допоможіть в цьому питанні, а разом з тим дайте зрозуміти, що у всьому має бути міра, відчуття смаку та стилю. Коли є впевненість у собі, з’являється і впевненість у власних силах і це дає наснагу для досягнення цілей. Спілкуйтеся, підтримуйте і розумійте Вашу дитину. І все у Вас буде добре!

Ваш психолог Дар’я Дехтяренко.