Найтриваліше враження – зорове. Тому перша порада – усе, що хочете запам’ятати, уявляйте! Користуйтеся ілюстраціями, змальовуйте самі. Ця порада стосується будь-якої діяльності. Якщо у вас проблеми з вивченням історії – уявляйте себе учасником подій та історичних сцен.

Наступний закон запам’ятовування – повторювання. Тисячі студентів-мусульман знають напам’ять Коран саме за допомогою повторювання. Недарма кажуть, що повторення – мати навчання. Фахівці радять робити перерви між повторенням матеріалу. Не повторювати поезію або якийсь матеріал більше чотирьох разів поспіль, краще зробити це через одну-дві години. Тоді буде зрозуміло, що залишилося у пам’яті, а що потрібно ще раз проглянути.

Нарешті, третій закон – асоціація. Зміст пам’яті полягає у встановленні зв’язків між предметами і явищами. Ці зв’язки називають асоціативними або асоціаціями. Єдиний спосіб запам’ятати певний факт – пов’язати його з іншим. Наприклад, сьогодні вам треба забрати з майстерні взуття, зайти в крамницю, підстригтися і віднести поточити ножиці. Якщо ви вранці намалюєте собі уявно картинку, як перукар робить вам модельну стрижку, будьте впевнені – жодну з цих вправ ви не забудете виконати.

Кілька вправ для покращення пам’яті

  1. Спостереження — один з кращих способів тренування. Що більше Ви спостерігаєте, то корисніше для Вас. Прислухайтеся до голосу та інтонації навколишніх, аби потім з легкістю впізнавати їх. Запам’ятовуйте предмети на дотик. Під час поїздки в транспорті або коли стоїте в черзі спостерігайте скільки людей заходить і виходить. Оберіть для себе колір або марку машини і рахуйте, скільки разів на день Вам трапиться такий автомобіль.
  2. Відомі всім пазли — дуже корисна іграшка. Складаючи кілька невеликих частинок в одне ціле, Ви запам’ятовуєте всі складові, а також загальну картину. Також можна використовувати конструктори і головоломки.
  3. Вправи на логіку відмінно тренують пам’ять. Вирішуйте логічні задачі та ребуси, читайте більше детективів і заплутаних оповідань, де читач повинен сам прийти до вирішення певного питання.
  4. Промовляйте про себе нові слова, приміром, імена та прізвища людей, з якими Ви щойно познайомилися, номери телефонів, назви вулиць. Прочитавши невеликий текст, перекажіть його про себе, складіть короткий план. Придумуйте дефініції речей, які Вас оточують, навіть якщо це найбільш звичні предмети побуту.
  5. Читайте поезію відомих класиків. Науково доведено, що вивчення віршів тренує пам’ять, а також збільшує словниковий запас.
  6. Повторювання — Ваш найкращий помічник. Правда, лише в тому випадку, якщо Ви робите це свідомо, а не механічно. Для того, аби Ваша пам’ять не розслаблялася, повторюйте потрібну інформацію протягом усього дня: рано вранці, перед сніданком, після трапези, в обід і перед сном.
  7. Шукайте асоціації. Запам’ятовуйте потрібну інформацію, пов’язуючи її з тим, що Ви вже знаєте. Практикуйте цей метод і вже за місяць запам’ятати невідомі терміни або дефініції буде набагато легше.
  8. Щиро цікавтеся тим, що хочете вивчити. Існує так званий закон інтересу, який доводить, що процеси пам’яті працюють краще, якщо інформація Вам небайдужа.
  9. Застосовуйте на практиці усе, що знаєте, і вчіться новому. Згідно ще одному закону пам’яті, інформація, яка бере участь у діях, засвоюється краще.
  10. Намагайтеся запам’ятовувати обсяги, відстані і розміри. Приміром, подумки складайте план приміщення, в якому перебуваєте. Дізнавайтеся точну відстань між Вашим будинком і магазином, місцем роботи, університетом. Це допоможе розвинути візуальну і просторову пам’ять.

Від plkpi

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *